LAGET AV

Faginnholdet i kursene er laget av Mestringsenheten i Sandnes Kommune.

Kursene er gjennomgått av fagfolk og endres fortløpende hvis vi får beskjed om feil eller mangler.

Løsningen er utviklet og driftes av Assistert Selvhjelp AS.

VÅR FILOSOFI

Vi har troen på at mennesker kan gjøre endringer i livet sitt, dersom de rette verktøyene blir gjort tilgjengelige.

For vi kan alle i ulike deler av livet stå i fare for å miste kontrollen. Og ved å legge til rette for at utdanning med gode verktøy tilgjengeliggjøres, vil vi gi mennesker mulighet til å selv ta tilbake kontrollen i sine liv.

Vi har hatt fokus på å bruke ulike pedagogiske virkemidler når vi har utviklet innholdet slik at verktøyene og oppgavene skal oppleves kjekke og lærerike.

DIGITALE KURS

Våre kurs er digitale og inneholder utstrakt bruk av pedagogiske virkemidler. Dette er fordi vi mener at det er på denne måten tilbudet kan gi ny innsikt til at deltagere av kursene selv kan få redskaper til å forstå, og jobbe seg aktivt ut av sin avhengighet. Kursene våre er rettet mot de som står i fare for å utvikle avhengighet. Kursene er nå rettet mot de som strever med alkohol, medikamenter eller andre rusmidler, men kommende kurs vil rette seg mot de som strever med gaming, gambling, shopping, trening, sex, pornografi, mat, sukker, sosiale medier eller kriminalitet og annet.

Pedagogiske virkemidler er en viktig del av god læring. Vi i TRIGGA.NO har benyttet oss av ulike typer video og animasjon for at læringen skal være spennende og virkningsfull.

Våre kurs er digitale fordi da kan de brukes av den enkelte når denne selv har anledning. Vi ønsker å nå hjem til mennesker på tidspunkter det passer for dem, slik at de ikke trenger å komme til oss på tidspunkter som passer for oss. Dette er viktig for medbestemmelsen til den enkelte som også bygger opp under den personlige recovery’en.

Vi har stort fokus på aktivitet, og dette gjenspeiles i at kursene er bygget opp rundt kognitiv atferdsterapi og egenaktivitet. Kursene våre er utviklet via samproduksjon med innbyggere og mennesker med egen ruserfaring. Slik bygget vi bro mellom erfaring og fag. Samtidig favner våre kurs alle samfunnslag fra 15 års alder og opp.

Kursene våre er stadig under produksjon og justering, og vil kontinuerlig bli videreutviklet etter tilbakemelding fra deltakere og samarbeidspartnere.

talk

FILMER OG SKUESPILLERE

Vi er så heldige at vi har fått samarbeidet med de 3 veldig dyktige skuespillerne. Sina Håland spiller Mie 18 år. Leo Magnus de la Nuez spiller Ola 30 år, og Christin Unwod Dorga spiller Marit 57 år. Mie, Ola og Marit er fiktive personer, og deres fortellinger er satt sammen av ulike menneskers erfaringer og opplevelser.

Skuespillerne fortellinger er basert på virkelige menneskers erfaringer med avhengighet og skam, men også hvordan kognitive modeller er blitt brukt som nyttige verktøy i ulike endringsprosesser.

Mie er 18 år og bor sammen med sine foreldre og søsken. Hun er elev ved VGS (Helse) og har flere venner. Hun begynte å drikke alkohol da hun var 14/15 år gammel sammen med venner og nye folk som hun traff. Mie har alltid vært litt usikker på seg selv, men har alltid forsøkt å fremstå som kul og selvsikker. Etter å ha brukt exstacy på fest noen ganger har hun utviklet en del angst. Angsten stresser henne, og hun fant etter hvert ut at dersom hun drakk litt alkohol så hjalp det henne å mestre hverdagen bedre.

Ola er 30 år, enslig og deltids alenepappa til en gutt på 7 år. Han jobber som medarbeider på kontoret i et byggefirma. Ola var tidligere forskalingssnekker, og aktiv og god i fotball, men pga ryggskade kuttet han ut fotballen. Ola trakk seg litt mer vekk fra venner, isolerte seg mer og mer. Han kunne også synes veldig synd på seg selv. På dårlige dager kan han bli urolig og stresset og få nedsettende tanker om seg selv. Det var i forbindelse med smertehåndtering og ryggoperasjon, at han fikk et overforbruk av smertelindrende piller. Pillene ble en krykke å lene seg på, for tanken uten smertelindring ble uutholdelig. Alkohol er også brukt som smertelindring i mangel på piller.

Marit er 57 år, gift og bor sammen med mannen sin. Hun har voksne barn. Marit har også 2 søstre, og den ene et litt anstrengt forhold til. Hun er i full jobb på et kontor med mange ansatte i ulike aldre. Marit har alltid drukket alkohol i sosiale sammenhenger, men begynte å drikke alkohol mer i det skjult når ungene begynte å bli større. Hun opplevde de ikke trengte henne like mye i livet sitt som da de var mindre. Dette var vanskelig for henne. Marit har ofte tenkt at hun ikke skal være til bry, eller ta stor plass, og har også vært usikker på seg selv. Spesielt i situasjoner hvor hun sammenligner seg med andre, for eksempel på jobben. Etter å ha fått en del bekymringer fra familien over tid, og fastlegen som tok opp spørsmålet rundt alkohol, innså Marit etter hvert at hunn drakk nok mer alkohol enn hva som var bra for henne.