Endringshjulet

Hva er endringshjulet?

Oppbyggingen av alle våre verktøy er basert på strukturen til Endringshjulet, og innholdet er basert på kognitiv terapi. Endringshjulet er en modell som viser hvordan vi som mennesker endrer vaner eller atferd. Modellen består av 6 faser og ser ut som et hjul, fordi endring ofte skjer i flere faser. Noen ganger går vi fremover, andre ganger går vi tilbake. Det er helt normalt å bevege seg frem og tilbake mellom fasene, og gjerne flere ganger før en oppnår varig endring. 

Endringshjulet er nyttig for både de som vil gjøre endringer, og for de som vil hjelpe andre med endringene. Det minner oss om at endring tar tid og at det er mange steg på veien.

I de tidlige fasene av endringsprosessen er det viktig å fokusere på å øke bevissthet rundt problemene som rusbruken eller problematferden skaper. Det kan også være nyttig å utforske ambivalensen man føler – de motstridende tankene og følelsene rundt atferden. Når man kommer til senere faser, er det viktig å gi støtte og hjelp til å opprettholde motivasjonen. Å bli oppmuntret til å være aktiv og prøve nye aktiviteter er viktig.

Når man jobber med endring av noe man er hekta på eller avhengig av, kan det være nyttig å erstatte det med nye aktiviteter. Det er normalt at det kan føles litt tomt i begynnelsen, men dette vil bli bedre over tid. Husk at endring ofte er en sirkulær prosess, der man kan bevege seg frem og tilbake mellom ulike faser. Derfor er det viktig å være fleksibel og justere tilnærmingen etter hvert som man beveger seg gjennom endringshjulet. Ved at man får tilpasset støtte til den nåværende fasen man er i, får du best hjelpe gjennom hele endringsprosessen.

FASENE I ENDRINGSHJULET

Føroverveielsesfasen 

Bli bevisst at endring er ønskelig og nødvendig.

I dette stadiet er du ennå ikke klar over at det er behov for endring. Du anerkjenner ikke at det er et problem, og vurderer ikke å gjøre endringer.

Overveielsesfasen 

Få bort usikkerheten og si ja til endring.

Her begynner du å vurdere endring. Du erkjenner at det finnes et problem, og overveier ulike alternativer for endring.

Forberedelsesfasen 

Ta beslutning og legge konkrete planer.

I denne fasen har du bestemt deg for å gjøre en endring, og begynner å planlegge konkrete tiltak.

Handlingsfasen 

Gjør endringene slik at andre kan se det.

Dette er fasen der du begynner å gjøre konkrete endringer i atferden eller livsstilen din.

Tilbakefall 

Avgrense perioden for tilbakefall.

Tilbakefall sees som en naturlig del av endringsprosessen. Det er ikke et separat stadium, men kan oppstå på ethvert punkt og føre deg tilbake til et tidligere stadium.

Vedlikeholdsfasen 

Holde motivasjonen oppe, unngå lange tilbakefall.

Her jobber du med å opprettholde endringene over tid og forhindre tilbakefall.